Inom onkologi på Pfizer Play hittar du webbsändningar med djupgående intervjuer, webinarier och nyhetsrapporteringar om bröstcancer, lungcancer, hudcancer, njurcancer, immunonkologi och hematologi. Inom området onkologi i Sverige och internationellt har mycket förbättrats för cancerpatienter under den senaste tioårsperioden och många cancerläkemedel och behandlingar kan beskrivas som revolutionerande och har inneburit både längre överlevnad och bättre livskvalitet för många patienter.
Cancer är fortfarande en av de främsta dödsorsakerna runt om i världen1. Traditionella metoder för att bekämpa cancer, som kemoterapi och strålbehandling, är fortfarande viktiga behandlingsalternativ, men med hjälp av och tack vare cancerforskningen upptäcks nya sätt att angripa cancerceller direkt och mer effektivt. Framstegen inom exempelvis immunterapi förändrar och möjliggör att flera cancerformer för vissa patienter kan bli botbara.
Med Pfizer Play onkologi vill vi dela och sprida kunskap för att bidra till att utveckla framtidens hälso- och sjukvård. Här presenteras den senaste forskningen inom onkologi från nationella och internationella experter, förläsare och forskare i videor och webbsändningar i ett försök att inspirera och sprida kunskap. Bland annat ser vi till att rapportera om cancerforskning och nyheter inom området. För att du inte ska missa något kan du prenumerera på onkologis nyhetsbrev.
Vi strävar efter att förbättra livet för cancerpatienter världen över med läkemedel inom flertalet cancerformer. Upptäck det senaste inom ditt terapiområde Onkologi – bröstcancer, hematologi, lungcancer, immunonkologi, njurcancer och hudcancer. Du kan lyssna till aktuella intervjuer och rapporter från världsledande kongresser som ASCO (American Society of Clinical Oncology), WCLC (World Conference on Lung Cancer), EIKCS (European International Kidney Cancer Symposium) och ASH (American Society of Hematology).
Du får det senaste från ASCO, den världsledande organisationen inom onkologi för läkare och forskare. Bland annat presenteras framsteg inom bröst-, lung- och njurcancerforskningen. Den hematologiska delen av ASCO har vuxit på senare år. Lyssna på vår medicinska kollega Roxanne Ferdinand, som berättar om Pfizers breda och växande engagemang inom området hematologi.
Presentationer inom njurcancerforskning från ASCO sammanfattar bland annat metastasers beteende hos patienter med mRCC.Inom Pfizer Play onkologi presenteras följande webbsända föreläsningar inom områdena:
- Bröstcancer: I videoreportage rapporterar onkologer bland annat om biomarkörers betydelse vid behandling av patienter som progredierat på en CDK4/6-hämmare, risken för metastaser i hjärnan vid spridd bröstcancer (MBC) samt diskussioner som belyser utmaningar och möjligheter för patienter med trippelnegativ bröstcancer.
- Lungcancer: Ta del av ny forskning som har ökat vår förståelse av sjukdomen för att mer specifikt kunna behandla lungcancer och förbättra livet för fler patienter med metastaser (spridd lungcancer). Från WCLC kan du bland annat ta del av resultat från studier där man tittat på patienter med icke-småcellig lungcancer där flertalet olika målinriktade och immunologiska läkemedel har prövats.2
- Hematologi: Hematologisk cancer omfattar tumörer i blod, benmärg eller lymfsystem. De vanligaste cancerformerna inom hematologi är leukemi, lymfom och myelom. Inom området Hematologi presenteras föreläsningar om bland annat utmaningar vid behandling av kronisk myeloisk leukemi (KML) och patientens behandlingsresa. Ta även del av en spännande presentation om konceptet ”treatment free remissions”, som handlar om att under kontrollerade former avbryta behandlingen för KML.
- Hudcancer: Här kan du upptäcka mer om en ovanlig och aggressiv form av hudcancer, Merkelcellskarcinom, som ökar i Sverige. Bland annat presenteras den senaste uppdateringen av Javelin Merkel 200 studien som presenterades på ASCO 2018.
- Immunonkologi: En annan del av terapiområdet Onkologi är immunterapi. Här kan du ta del av biverkningar och viktiga faktorer för en lyckad immunonkologisk behandling. Vikten av teamarbetet mellan patient, behandlande onkolog och läkare inom andra specialiteter lyfts.
- Njurcancer: De senaste åren har forskningen inom detta område fokuserat på läkemedel som stärker immunförsvarets roll i att bekämpa spridd njurcancer, så kallad immunterapi. Dessa behandlingar påverkar sjukdomsförloppet och förlänger tiden till progress av sjukdomen och patienternas överlevnad. Lär dig mer om vilka faktorer som påverkar njurcancerbehandlingen för patienter med avancerad njurcancer (njurcellscancer EIKCS).
Ta även del och bli inspirerad av våra onkologiföreläsningar! Experter ger dig som arbetar inom hälso- och sjukvården verktyg för att hantera svåra frågeställningar som kan dyka upp under en patients cancerbehandling. Här finns bland annat videor och webföreläsningar om sexuell hälsa och cancer, barn som närstående och träning vid cancerbehandling.
Lyssna till Peter Strang, professor och överläkare Karolinska Institutet Palliativt Kunskapscentrum, och Stockholms sjukhem som talar om ångest, dödsångest och nedstämdhet vid svår malignitet. Eller hör Nina Cavalli-Björkman prata om ”svåra samtal”, där hon i sin föreläsning ger konkreta råd kring hur man hanterar ämnen som existentiell smärta och rädsla för svåra symtom.
En annan videoföreläsning handlar om ”när hjärnan inte orkar” med Birgitta Johansson, docent och specialist i neuropsykologi, och Lars Rönnbäck, professor i neurologi, båda verksamma vid Sahlgrenska Universitetsjukhuset och Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet. De berättar om hur vi kan förstå hjärntrötthet och vad som är karaktäristiskt samt ger tips och förslag på strategier som sparar energi och vilar hjärnan.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för Onkologi och håll dig uppdaterad om forskning kring onkologiska sjukdomar och olika cancerbehandlingar. Du får allt genom videorepotage, webinarier och livesändningar med fokus på onkologi. Genom nyhetsbreven får du även webbsändningar och videorepotage från stora internationella kongresser som ASCO (American Society of Clinical Oncology), WCLC (World Conference on Lung Cancer), EIKCS (European International Kidney Cancer Symposium) och ASH (American Society of Hematology).
Håll dig uppdaterad:
- Nyheter inom flera behandlingsområden
- Information om webbförläsningar
- Kongressreportage
- Rekommendationer och riktlinjer
- Produktinformation
Referenser:
- https://www.cancer.gov/about-cancer/understanding/statistics avläst 2020-11-26
- https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/lungmedicin/lungcancer/
PP-GIP-SWE-0140-NOV-2020